4 Aralık 2009 Cuma

kolesterol kontrolü ve yapılması gerekenler

Yüksek klosterolün denetim altında tutulması ile yaşam süresinin arttığı, kalp ve damar hastalıkları kaynaklı kayıpların azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak bilinmektedir. Yüksek kolestrolün yanısıra şişmanlık, hipertansiyon, şeker, sigara kullanımı gibi risk oluşturan durumların tedavisi de amaçlanmalıdır.

Kolestrol yüksekliğinde tedavi ilaçla ve ilaçdışı olarak 2 aşamada gerçekleştirilir:

Tedaviler her hasta için farklılıklar gösterir. Doktor gözetiminde yapılan ilaç tedavisi yanında ilaç dışı tedaviler de ihmal edilmemelidir. Tedavide hedef belirlemede LDL-lolestrol düzeyi esas alınmalıdır. Bu düzey hastanın diğer sistemlerindeki rahtsızlıkları göz önüne alınarak belirlenmelidir.

Kişide kalp ve damar hastalığı yok ise, LDL- düzeyinin 130 mg/dl’nin altına düşürülmesi yeterlidir. Kalp krizi geçirmiş, koroner artere bağlı göğüs ağrıları olan, damar ameliyatı olmuş kişilerde kolestrol düzeyi 100 mg/dl altında olmalıdır.

Kolestrolün ilaçsız tedavisi ancak yaşam şeklini değiştirmekle mümkündür. Kolestrolü düşürmek için ilaç kullanılsa dahi yaşam biçiminde düzenlemeye gitmeden sorun olmaktan çıkmaz, aksine kullanılan ilaçların etkisini azaltacaktır.

İlaçsız tedavilerin en önemlisi beslenme düzenini değiştirmektir. Sigara bırakılmalıdır. Sigara bir çok kansere zemin hazırlarken kolestrol yüksekliğini de tetikler. Yüksek kolestrolü olan hastaların aynı zamanda tansiyonu da yüksek ise günlük alım miktarını da azaltmaları şarttır. Şeker hastalığı kontrol altına alınmalı, halihazırda insülin kullanılıyor ise kesilmemelidir. Şişmanlık ve şişmanlığa neden olacak bir yaşam biçiminden vazgeçilmelidir.

Egzersiz iyi kolestrolü yükseltirken, kötü kolestrolü düşürür. Hastalar düzenli egzersiz yapmalıdır. Hafta en az 3 kere 35-40 dakika süre ile yürüme, koşma, yüzme ve bisiklete binme gibi egzersizler yapılmalıdır.

Alkol alımı mutlaka sınırlanmalı erkeklerde günde 30, kadınlarda ise 15 ml. yi geçmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder