25 Kasım 2009 Çarşamba

PMS HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ

PMS Nedir?

pms_3 yani adet öncesi sendromu, adet döngüsünün son dönemimde ortaya çıkıp kanamanın başlamasıyla hızla düzelen vücutla ilgili, bilişsel, duygusal ve davranışsal bozuklukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

PMS’de görülen birçok semptom organik ve psikolojik hastalıklarda da görülebilir. Bu nedenle şu özellikler mutlaka aranmalıdır:


• Organik bir neden olmamalıdır.
• Semptomlar dönüşümlü olmalı ve adet çevriminin ikinci yarısında ortaya çıkmalıdır. Ancak her çevrimde bu belirtiler aynı şiddette görülmeyebilir.
• Çevrimin ilk bölümünde en az yedi gün tamamen normal olmalı ve belirti görülmemelidir.
• Kanamanın başlaması ile semptomlar kaybolabilir.
• Ergenlik öncesi, menapoz sonrası ve gebelik döneminde görülmemelidir.
• Kanama şart değildir. Yumurtalığı korunmuş ancak rahmi alınmış kadınlarda da görülebilir.

PMS’ten sözedilebilmesi için hastanın yaşam ve iş kalitesini etkileyecek düzeyde olmalıdır.PMS tanısının konabilmesi için adet öncesi dönemde görülen şikayetlerin normal yaşam aktivitesinde değişikliklere neden olması gerekmektedir.

Meme hastalıkları ve jenital hastalıklar PMS ile karıştırılabilir. FSH ve LH hormon düzeylerinin ölçümü özellikle menapoz değerlendirilmesi açısından önemlidir. Ayrıca psikiyatri konsültasyonu gerekebilir.

Premenstrual sendrom bazen tüm vücut sistemlerini etkileyebilir ve bu durumda her organa ait belirtiler meydana gelebilir. PMS belirtileri hafif adet öncesi belirtileri şeklinde olabilir, doktora başvuracak kadar ancak dayanılacak şiddette olabilir, ve iş kaybına, sosyal ilişkilerde sorunlara, kişide depresyona yol açacak kadar şiddetli olabilir.

PMS baskın olan şikayetlere göre 4 alt grupta incelenir,

1.PMS-A: Anksiyete, , sinirlilik , gerginlik
2.PMS-H: Kilo alma, meme ağrısı, karında şişme, ödem
3.PMS-C: İştah artması, tatlılara istek, migren, yorgunluk
4.PMS-D: Depresyon, unutkanlık, kolayca ağlama, sersemleme

Yapılan çeşitli çalışmalarda öfke, çökkünlük, bunaltı ve mizaçta dalgalanmalar, gerginlik, sinirlilik en sık görülen psikiyatrik belirtiler arasında yer alırken meme hassaslığı, şişkinlik, yorgunluk ve karın ağrısı en çok görülen fiziksel belirtilerdir. Pek çok kadında kilo alımı ve adet öncesi şişkinlik, ödem görülür. Çoğunda kilo artımı 1-2 kg’ dan fazladır.

PMS, üreme dönemlerindeki kadınlarda gözükürken, nadiren ergenlik döneminden önce ve menapozda da görülebilir. Sıklıkla 30-45 yaş arası kadınlarda görülür. Genetik bir eğilim söz konusudur, ancak sosyal ve ırksal farklılıklar göstermez. Doğum kontrol hapı kullananlarda belirtiler şiddetlenebilir.

PMS’te ilaçla tedavi yöntemleri dışında egzersiz ve beslenme düzeni ile tedavi sağlanabilir. Egzersiz yapan kadınlarda kızgınlık ve depresyonda azalma olur aynı zamanda endokrin sistem de etkilenir. Efor sarfetmekle kortizon, testesteron, prolaktin, B-endorfin ve GH artarken östrojenin metabolik akışı hızlanarak kan düzeyi düşer.
Egzersiz ile meme hassasiyeti, stresin azaldığı gözlenmiştir dolayısıyla bu azalma harcanan fiziksel enerji ile bağlantılı bulunmuştur. Yetersiz beslenme PMS nedeni değildir. PMS’lu kadınların premenstruel dönemde tuz ve karbonhidratı fazla tükettikleri söylenmektedir. Sık ve az yemek, az yağlı, karbonhidratlardan zengin, alkolsüz ve kafeinsiz bir diyet önerilmektedir. Tıbbi tedaviler ve ilaç kullanımı için hekimlere başvurulmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder